War Heritage Institute

Nieuws

Op 21 juli 2018 is het Nationale Feestdag en …. Feest in de Warande. Peacekeeper, het avontuurlijke spel van het War Heritage Institute (WHI), is weer van de partij!

Speel mee en beleef hoe Defensie zijn militairen traint vooraleer op vredesmissie naar het buitenland te vertrekken.

Kom naar stand nr 14 van het WHI. Het avontuur begint al bij je inschrijving. Met een marsbevel in de hand en een camouflagepet op het hoofd ga je op missie. Uit een heleboel animaties van Defensie kies je 7 uit te voeren opdrachten!

Meer weten...

Op 21 juli staat het nationaal défilé in het teken van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit uniek historisch detachement van het War Heritage Institute defileert voor Z.M. de Koning. 150 figuranten en een hele reeks originele en replica voertuigen zoals een Britse Mark IV-tank en een pantserwagen Lanchester maken deel uit van dit gebeuren. Na het défilé kan je dit detachement van nabij bekijken in het Warandepark.

Meer weten...

Gunfire terug open

Goed nieuws. Gunfire, de site van het War Heritage Institute rond artillerie- en pantservoertuigen, heropent de deuren.

Sneller dan verwacht staat er een nieuwe conservator aan het hoofd. Namelijk Rik Brulez.

Voor de openingsuren kan je terecht op www.gunfire-museum.be

Meer weten...

Gunfire, de site van het War Heritage Institute (WHI) rond artillerie- en pantservoertuigen, gaat vanaf 2 juli 2018 tijdelijk dicht.

Een nijpend personeelstekort noopt tot deze beslissing.

Tijdens deze sluitingsperiode bestudeert het War Heritage Institute mogelijke duurzame oplossingen om Gunfire een nieuwe toekomst te geven.

Het War Heritage Institute uit zijn waardering voor het personeel en de vrijwilligers die zich jarenlang met veel gedrevenheid hebben ingezet voor Gunfire.

Het WHI bedankt ook het publiek dat steeds met veel enthousiasme deze site heeft bezocht.

Meer weten...

Op zondag 10 juni 2018 organiseert het War History Institute - site Gunfire in Brasschaat een boeiend evenement om de geschiedenis van de Belgische troepen in Duitsland in de verf te zetten.

Verwacht je aan de voertuigen die toen dienst deden, maar ook vele andere items, foto’s, video’s, verhalen,…

Het evenement is gekoppeld aan een modelbouwbeurs met handelaars, clubs en RC tanks en gevechten.

Meer weten...

Op 31 mei 2018 vindt in het War Heritage Institute (site van het Koninklijk Legermuseum) een informatievergadering plaats over de campagne "70 jaar UVRM" van de Association pour les Nations unies. Deze campagne wordt gerealiseerd in samenwerking met de Federatie Wallonië-Brussel en de Franse Gemeenschapscommissie.

De vergadering gaat van 10u tot 15u door in de arcades van het Koninklijk Legermuseum, waardoor die ruimte niet toegankelijk is voor het publiek.

Voor de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vraagt de APNU (Association pour les Nations unies) jongeren tussen 10 en...

Meer weten...

De Eerste Wereldoorlog was het eerste mondiale conflict waarin de foto- en cinematografie een belangrijke rol speelden. Ook het Belgische leger liet zich niet onbetuigd. Eind 1915 werd de Service Photographique de l’Armée belge (S.P.A.B.) opgericht. Gedurende de oorlog evolueert de dienst tot de Service Cinématographique de l’Armée belge (S.C.A.B.).

Vanaf het interbellum tot vandaag is de dienst blijven bestaan, waarbij ze weliswaar meerdere keren van naam en werking veranderde. Bekende figuren in de audiovisuele en journalistieke wereld van vandaag hebben ooit hun legerdienst volbracht bij de Cinemadienst van...

Meer weten...

In 2019-2020 is het exact vijfenzeventig jaar geleden dat België en Europa van het nazisme werden bevrijd.

Naar aanleiding van dit jubileum sloten het CegeSoma en het War Heritage Institute een akkoord dat de beide instituten intenser laat samenwerken.

Een ‘historisch akkoord’ dus, in meerdere betekenissen. Met deze overeenkomst willen de instellingen hun specifieke kennis, onderzoek en erfgoed over de Tweede Wereldoorlog ten volle valoriseren, alsook een nog betere publieke dienstverlening nastreven.

Onder meer een verdere uitbouw van het digitale platform ‘Belgium WWII’ (http://www.belgiumwwii.be) en d...

Meer weten...

Veteranen ex-Joegoslavië aan het woord

Op deze dag, waarop de natie haar steun en respect betuigt voor de veteranen, stelt het War Heritage Institute haar nieuwste audiovisuele documentaire voor, namelijk het ‘Velddagboek. Getuigenissen van Veteranen in ex-Joegoslavië’.

De première van dit bijzonder document vindt plaats tijdens een academische zitting in de Koninklijke Militaire School. Steven Vandeput, minister van Defensie woont deze voorstelling bij samen met talrijke veteranen die een missie meemaakten in ex-Joegoslavië.

Meer weten...

Herdenking

Het War Heritage Institute herdenkt vandaag - 22 maart 2018 - de slachtoffers van de verschrikkelijke terreuraanslagen in Zaventem en Maelbeek 2 jaar geleden.

Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familieleden en vrienden. We danken eveneens de militairen die in de straten waken over onze veiligheid.

Het War Heritage Institute (WHI) verdedigt waarden als vrede, verdraagzaamheid, vrijheid en democratie. Het WHI doet er alles aan om deze waarden heel dicht onder de mensen te brengen.

Meer weten...