War Heritage Institute

Nieuws

Aan de Belgische kust opent op de site van Seafront de tentoonstelling 'Operatie Noordzee 1944-'45' met het verhaal van de Bevrijding van de Scheldemonding. Het gebeuren aan de Noordzee en de operaties voor Walcheren waren cruciaal voor het vrijmaken van de Westerschelde en de geallieerde toegang tot de haven van Antwerpen. Blikvanger op de expo is het 15-ton wegende afweergeschut van de HMS Roberts, dat op 6 juni 1944 deelnam aan de landing in Normandië en naderhand ook aan de operaties voor Walcheren.

'Operatie Noordzee 1944-'45' maakt deel uit van het nationale programma ’75 Jaar Bevrijding’, waarvan het Wa...

Meer weten...

6 juni 2019 is een bijzondere dag. Aan de Normandische kust herdenken verschillende staats- en regeringsleiders de 75ste verjaardag van de grootste landingsoperatie uit de geschiedenis. Deze dag luidde meteen het einde in van de Tweede Wereldoorlog. Als nationale instelling voor militair erfgoed en herinnering neemt ook het War Heritage Institute hieraan deel.

Meer weten...

In de loop van de maand juni worden al onze kantoren naar het Koninklijk Legermuseum overgeheveld.

Van woensdag 5 tot vrijdag 7 en van maandag 17 tot woensdag 19 juni, dagen van de verhuizing, zullen onze diensten moeilijk bereikbaar zijn. Sommige telefoonnummers zullen ook veranderen.

We zijn echter steeds bereikbaar per mail via [email protected].

We danken u voor uw begrip.

Meer weten...

Bezoek vanaf 9 mei 2019 ‘Oorlog - Bezetting - Bevrijding’, de nieuwe tentoonstelling van het War Heritage Institute. De grootste tentoonstelling 40-45 in België met meer dan 1000 collectiestukken, documenten en zeldzame getuigenissen zet jong en oud aan tot nadenken.

Het gaat om een vernieuwende en verrassende aanvulling op de bestaande, onlangs gemoderniseerde, tentoonstelling over het interbellum en het begin van de Tweede

Wereldoorlog. In totaal schetsen zo meer dan 2000 collectiestukken, verspreid over 3000 m2, deze beladen periode in onze geschiedenis.

Meer weten...

Een meeslepende opstelling met meer dan 2000 collectiestukken op 3000 m2 dompelt je onder in deze turbulente periode.

Voorwerpen, getuigenissen, filmfragmenten en archiefstukken confronteren je met de vraag ‘Welke keuzes maak jij oog in oog met de geschiedenis?’.

Gratis ingang op zondag 12 mei ! Een niet te missen afspraak!

Meer weten...

Vandaag dinsdag 23 april 2019 is Groothertog Jean van Luxemburg, weduwnaar van Joséphine-Charlotte van België en schoonbroer van koning Albert en wijlen koning Boudewijn, overleden. Hij regeerde 36 jaar lang - van 1964 tot 2000 - over zijn land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij actief deelgenomen aan de gevechten. Hij heeft onder meer in het Franse Normandië meegevochten in de Slag om Caen. Als kolonel van de Irish Guards bij het Britse leger heeft hij de bevrijding van Brussel en Luxemburg meegemaakt. Hij werd voor zijn militaire verdiensten onderscheiden met meerdere eretekens.

Het War Heritage Instit...

Meer weten...

Tussen 8 mei 2019 en 8 mei 2020 wordt de bevrijding van België en het einde van de Tweede Wereldoorlog officieel herdacht. Het vieren van de herwonnen vrijheid staat centraal evenals het doorgeven van de herinneringen van zij die de oorlog meegemaakt hebben aan zij die veel later geboren zijn als leidraad voor de toekomst.

Alle bestuursniveaus werken samen aan dit herdenkingsprogramma, gecoördineerd door het War Heritage Institute. Maar we kunnen dit niet alleen, we hebben ook jou nodig. Kijk aan welke herdenkingen jij wenst deel te nemen en contacteer één van onze partners. Samen zorgen we ervoor dat de gebeur...

Meer weten...

De cel Hainaut Mémoire werkt samen met de vzw’s Les Territoires de la Mémoire en het War Heritage Institute om de complexe geschiedenis van het land van de duizend heuvels weer te geven, gaande van het prekoloniale Rwanda tot de periode na de genocide en de heropbouw van het land.

De tentoonstelling ‘Rwanda 94. Comprendre l’incompréhensible’ (Rwanda 94. Het onbegrijpelijke begrijpen) is op vrijdag 15 maart 2019 in Maison des Associations in La Louvière ingehuldigd. Bedoeling is zoveel mogelijk scholen en verenigingen te laten kennis maken met dit thema. Deze rondreizende tentoonstelling is gratis en bestemd voo...

Meer weten...

Gezocht: 1000 enthousiaste jongeren die in mei 2020 met de Trein der 1000 meegaan naar Auschwitz-Birkenau.

Het War Heritage Institute (WHI) en de vzw Auschwitz in Gedachtenis zoeken 1000 leerlingen voor het educatief leertraject ‘De Herinnering tegemoet’ met als orgelpunt een bezoek aan Auschwitz van 5 t.e.m. 10 mei 2020. Een speciale trein spoort naar Auschwitz ter herdenking van de gedeporteerde slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Bezoek met je leerlingen enkele van de zwaarst beladen plaatsen uit de geschiedenis! Maak kennis met de laatste overlevenden! Verbroeder met jongeren uit alle Europese landen!

Meer weten...

Op donderdag 24 januari 2019 organiseerde het War Heritage Institute, in samenwerking met Defensie, de 15deeditie van de Auschwitzreis voor een 100-tal leerlingen uit het middelbaar onderwijs.

Een 100-tal leerlingen van 16 - 18 jaar uit 13 scholen verspreid over heel België brachten een hele dag door in Auschwitz. Tijdens de ochtend bezochten ze Auschwitz I met de beruchte “Arbeit Macht Frei”-poort en de barakken waar mensen stierven door verstikking, vergassing, uithongering, uitputting of executies. In de namiddag bracht de rondleiding hen naar het vernietigingskamp Birkenau. Het is de bedoeling om jongeren...

Meer weten...