War Heritage Institute

 • banner%20web%20bbe%20nl

 • banner%20webnl

Nieuws

Als 'Expert collectiebeheer draagbare vuurwapens' ben je verantwoordelijk voor de collectie (ca 27.000 objecten).

 • Als 'Expert collectiebeheer draagbare vuurwapens' ben je verantwoordelijk voor de collectie (ca 27.000 objecten).
 • Je staat het afdelingshoofd bij in zijn taak om de collecties te beheren, in het bijzonder bij de computerverwerking van de database zoals:
 • digitale collectieregistratie van de objecten die het WHI binnenkomen,
 • inventarisatie,
 • beschrijving van de objecten of collectiestukken,
 • opvolging verplaatsingen,
 • fotograferen van de objecten of collectiestukken en deze digitaal bewerk...

Meer weten...

Het Legermuseum ontdekken, dat is niet enkel in de zalen ronddwalen om opeenvolgende oorlogen te analyseren. Dat is uiteraard veel meer, maar wist u dat eigenlijk wel? Het Koninklijk Legermuseum bezoeken, dat is ook de Historische Zaal te bewonderen!

Deze zaal bevat een uitzonderlijke collectie uniformen en wapens die het Belgische leger in de 19e eeuw illustreert, een tijdperk waarin door de industriële revolutie nieuwe en moderne vernietigingswapens op de markt verschenen. Overal ter wereld, van Mexico tot Rome, van Portugal tot Congo, van Guatemala tot de VSA, in Caïro, in Peking en in Zuid-Afrika, werde...

Meer weten...

Jong en oud kunnen terecht in het Koninklijk museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel én in het Fort van Breendonk!

Na het wervelende succes van de krokusvakantie worden het digitale kinderparcours ‘Beeldende Kunst uit de Groote Oorlog’ en de tentoonstelling over kunstenaar Fernand Allard L’Olivier verdergezet in het Legermuseum. Op voorhand reserveren blijft verplicht via bezoeken.klm@warheritage.be of 02/737 78 33 (van dinsdag t.e.m. zondag telkens van 10u tot 16u)

Ook in de WHI site Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk is een nieuw kunstaanbod onder de vorm van een tentoonstel...

Meer weten...

Elk jaar herdenkt België zijn veteranen. De dag die daarvoor werd geprikt, is 7 april, als herinnering aan 7 april 1994, toen 10 Belgische militairen in Kigali (Rwanda) werden vermoord.

De eerste nationale veteranendag werd in 1998 gehouden. 7 april is meteen ook de datum waarop al diegenen die sinds 1960 aan een risicovolle missie in het buitenland hebben deelgenomen, worden geëerd.

Op 7 april 2021 eert het War Heritage Institute de veteranen tijdens de nationale gedenkdag.

© Malek Azoug

Meer weten...

Als 'Expert collectiebeheer textiel en accessoires' ben je verantwoordelijk voor de militaire uniformen en hun uitrusting (zoals gamel, individueel persoonsgebonden objecten), en voor militaire vlaggen (periode 1800-2020).

 • Je staat het afdelingshoofd bij in zijn taak om de militaire uniformen collecties en hun uitrusting te beheren, in het bijzonder bij de computerverwerking van de database zoals:
  • digitale collectieregistratie van de objecten die het WHI binnenkomen,
  • inventarisatie,
  • beschrijving van de items,
  • opvolging verplaatsingen,
  • fotograferen van de items en deze digitaal bewerken.
 • Je...

Meer weten...

Bezoek Bastogne Barracks, het interpretatiecentrum voor de Tweede Wereldoorlog van het War Heritage Institute. Ga dan ook naar de Esplanade du Mardasson en bekijk de openluchttentoonstelling ‘Our Common Heritage’ die met als onderwerp ‘Het leven, oorlog en vrede in de streek’ aansluit op het thema van Bastogne Barracks.

Meer weten...

Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (KLM), sinds 2017 een site van het War Heritage Institute (WHI), heeft in de pers vernomen dat een klacht werd neergelegd in verband met een uniform dat in het KLM wordt tentoongesteld.

Het betreft een uniform toegeschreven aan de in 1945 terechtgestelde SS-generaal Hermann Fegelein, schoonbroer van Adolf Hitler. Dit werd in mei 2012 te goeder trouw aangekocht bij veilinghuis Hermann Historica uit München. Volgens de toen gangbare procedures gebeurde dit met akkoord van het hoofd Collecties (intussen overleden) en van de directeur-generaal (intussen...

Meer weten...

Het War Heritage Institute (WHI) is de nationale instelling voor militair erfgoed en herinnering. Sinds 2010 is een deel van het militair domein in Brasschaat door zijn voorganger, het Koninklijk Legermuseum, ingenomen als bewaarsite voor de collectie rollend materiaal vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een deel van dit materiaal was daarvoor in Kapellen ondergebracht. De site heeft zowel een depotfunctie als een museale functie. Ze wordt momenteel gerund door een opdrachthouder van het WHI en twee groepen vrijwilligers (tanks en artillerie).

In de komende jaren wordt de depotfunctie in Brasschaat afg...

Meer weten...

In het kader van de expositie 'Operatie Noordzee 1944-'45' in Seafront, Zeebrugge maken kids van de basisschool via een uniek hoorspel kennis met de Slag om de Schelde en de bevrijding van onze Belgische Kust. De winnaars van de wedstrijd maken kans op een verrassingsbox voor de hele klas met o.a. een toegangsticket voor de Expositie Operatie Noordzee 1944-’45!

Meer info op www.operatienoordzee.be

Meer weten...

Je staat het diensthoofd bij in het administratief beheer van de inventaris en de bijhorende documentatie van een breed en gevarieerd spectrum aan collecties (vb. voertuigen, wapens, vliegtuigen, uniformen, kunstwerken,...):

 • Je biedt transversale ondersteuning aan de collectiebeheerders bij het invoeren van de informatie in de databank (zoals invoer van de nieuwe collectiestukken, verificatie, beschrijving van de stukken, verplaatsingen).
 • Je zorgt voor de plaatsbeschrijving van de archieven en de documentatie betreffende de collecties.
 • Je zoekt documentatie op in het kader van de verificatie van de...

Meer weten...