War Heritage Institute

Nieuws

De scholen zijn door het coronavirus voor onbepaalde tijd gesloten. Hieronder enkele tips om uw kinderen thuis bezig te houden.

Het is net wanneer we met een probleem worden geconfronteerd dat we leren hoe er een mouw aan te passen. Het coronavirus dat ons land nu in zijn greep heeft, is misschien een goede gelegenheid om te observeren en de nieuwsgierigheid aan te scherpen. Lesgeven is zonder twijfel een echt beroep, maar opvoeden is een zaak voor iedereen: leren kan ook buiten de schoolmuren.

Bij u thuis zullen lectuur, Netflix, gezelschaps- en videospelletjes, bakplezier en andere knutselactiviteiten zeker...

Meer weten...

Ook de Trein der 1000 krijgt te maken met de corona-epidemie. Wij - de Stichting Auschwitz en het War Heritage Institute - zijn doordrongen van de ernst van deze toestand. We zijn bekommerd om jouw veiligheid en deze van onze medewerkers. Momenteel onderzoeken we volop wat de huidige noodtoestand betekent voor de herinneringsreis van 5 tot 10 mei.

We houden je op de hoogte. Zorg ondertussen goed voor jezelf evenals voor je familie en vrienden. Tot binnenkort.

Meer weten...

“Elen Of Hubris”

Voor de dag van de vrouwenrechten zal een monumentaal wandtapijt van 24 meter hoogte en dat meer dan 2.184 werkuren vereiste onder de arcades van het Jubelpark in Brussel worden opgehangen, net voor het Legermuseum !

Ter gelegenheid van de internationale dag van de vrouwenrechten op 8 maart 2020 verkreeg het ISELP, een Brussels centrum voor hedendaagse kunst gelegen aan de Waterloolaan, van de Stad Brussel, de Regie der Gebouwen en Leefmilieu Brussel de toestemming om het gigantische hedendaagse kunstwerk van kunstenares Elen Braga voor te stellen. Het War Heritage Institute en zijn sites...

Meer weten...

  • Beste bezoekers,

    Om veiligheidsredenen zien wij ons genoodzaakt om onze museumruimte in de Bordiauhal opnieuw te sluiten.

    Ten gevolge van de schade die het dak de laatste weken heeft opgelopen, hebben de recente regenbuien geleid tot waterinsijpeling in onze elektrische installaties. Wij stellen alles in het werk om de situatie zo snel mogelijk op te lossen en onze tentoonstellingsruimtes te beschermen. De werken aan het dak zijn inmiddels aangevat onder leiding van de Regie der Gebouwen.

Meer weten...

De gerenomeerde architect Daniel Libeskind heeft als keynote spreker voor een volle zaal zijn visie op 'Building Memory' toegelicht.

De LRE Conference, een initiatief van de Liberation Route Europe Foundation, vond vorige dinsdag 4 en woensdag 5 februari 2020 plaats in het War Heritage Institute.

Meer weten...

Sinds kort staat onze nieuwe website online.

Op www.treinder1000.be vind je vanaf nu alle recente nieuws rond de Trein der 1000.

Ontdek ook alle nieuwtjes van de 22 deelnemende scholen. Volg vanaf nu de Trein der 1000 online!

75 jaar na de bevrijding vertrekken op donderdag 16 januari een 100-tal leerlingen uit het middelbaar onderwijs naar Auschwitz.

Philippe Goffin, de minister van Defensie neemt aan deze herinneringsreis deel. Een organisatie door het War Heritage Institute in samenwerking met Defensie.

De Herinnering levend houden is één van de kernopdrachten van het War Heritage Institute (WHI).

Beste bezoekers,

De sites van het WHI passen tijdens de eindejaarsperiode hun uurregeling aan.

Ontdek ook de wijzigingen die in 2020 worden doorgevoerd, onder andere wegens werkzaamheden.

Dank u voor uw aandacht en uw begrip. Prettige feesten!

Meer weten...

Ontdek de jaarverslagen van onze instelling sinds haar oprichting.

Zo komt u meer te weten over onze opdrachten, beheerorganen en belangrijkste activiteiten.

Veel leesplezier!

Meer weten...

Op 2 maart 1940 haalt een Duitse bommenwerper drie Belgische Hurricane-jachtvliegtuigen neer, waaronder het vliegtuig van onderluitenant-vlieger Xavier Henrard. Xavier wordt dodelijk geraakt. Hij sneuvelt als allereerste Belg nog vóór de Tweede Wereldoorlog in België uitbarst. Pers en publiek zien hem als de jonge held van de neutraliteit, zoals onder meer de cover van Le Soir Illustré van 9 maart 1940 getuigt. Hij rust op de gemeentelijke begraafplaats van Sint-Pieters-Woluwe. Zijn verhaal … is ondertussen verdwenen tussen de plooien van de geschiedenis.

Samen met hem zijn heel wat van de Belgische gesneuveld...

Meer weten...