War Heritage Institute

Nieuws

Van 29 januari tot 30 maart 2019 verwelkomt het War Heritage Institute de Poolse reizende tentoonstelling «Gewapende vleugels».

Na Warschau en Gdansk, doet deze tentoonstelling nu ook België aan, waar de bezoeker in woord en beeld de geschiedenis van de 1e Poolse pantserdivisie van generaal Maczek kan ontdekken!

De tentoonstelling is een initiatief van de Vlaamse regering, de Ambassade van Polen in België en de vzw Eerste Poolse Pantserdivisie België en kadert in de herdenkingen van de 75ste verjaardag van de bevrijding van België in 2019.

Meer weten...

Voor België betekent november 1918 niet enkel het einde van de oorlog, maar ook – en misschien vooral – het einde van de bezetting. Het kleine koninkrijk dat tegen zijn wil in augustus 1914 in de wereldbrand wordt meegesleurd, is het enige land aan het westelijke front dat bijna volledig bezet wordt gedurende de hele oorlog. Deze bijzondere ervaring zal na de Grote Oorlog zeer zwaar doorwegen op zowel de economie als de maatschappij. Het collectieve geheugen zal er ook door worden getekend.

Meer weten...

Om haar verschillende sites rond het Belgisch militaire erfgoed voor u als bezoeker verder aantrekkelijk te kunnen uitbouwen, heeft het War Heritage Institute (WHI) haar tariefbeleid aangepast. Dat betekent nieuwe formules en nieuwe tarieven.

Meer weten...

Op 15 en 16 december 2018 organiseert Bastogne Barracks, een site van het War Heritage Institute, het Nuts-weekend.

Nuts is:

  • een historische repliek in onze geschiedenis. Het is immers het antwoord dat generaal McAuliffe gaf op de vraag om overgave van de Duitsers in december 1944.
  • een feestelijk weekend waarbij de meeste bezoekers in een kostuum uit die tijd komen.
  • een gezinsevenement, waar klein en groot de geschiedenis komen ontdekken, levensechter dan een film.

Meer weten...

Van 8 tot 22 januari 2019 is de Commandobunker Kemmel, éen van de sites van het War Heritage Institute, wegens werken in de technische ruimtes gesloten voor het publiek.

Vanaf 23 januari 2019 is iedereen terug welkom.

Meer weten...

De Ambassades van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland in België hebben een herdenkingsplechtigheid met kransneerlegging georganiseerd op de begraafplaats van Marcinelle op maandag 8 oktober 2018.

Meer weten...

Een originele kijk op de twee Wereldoorlogen...

Historische strips zijn van oudsher een populair medium om het verleden te verbeelden. Daarom organiseert het War Heritage Institute, als referentieinstelling voor het militair erfgoed en de herinnering, een wedstrijd striptekenen voor leerlingen van het middelbaar onderwijs.

Deze wedstrijd wordt sinds 2014 in Frankrijk georganiseerd door het Office national des anciens combattants et victimes de guerre (ONACVG).

In 2017 contacteerde de ONACVG, in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, het Belgische WHI en de Duitse Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge met de bedoeling de wedstrijd ook in deze beide landen te organiseren.

Meer weten...

Het War Heritage Institute (WHI) is ook dit jaar aanwezig op de jaarlijkse Tank Net Meeting, een event georganiseerd door onze Franse collega’s van het Musée des Blindées te Saumur.

De collectiebeheerder van de WHI-voertuigen gaat samen met vertegenwoordigers van tankmusea uit heel Europa en Noord-Amerika gedachten en ervaringen uitwisselen over het beheer, de restauratie, conservatie en presentatie van tanks en andere militaire voertuigen.

Het Musée des Blindés te Saumur is één van de grootste tankmusea ter wereld.

Het heeft een rijke collectie van meer dan 800 voertuigen (tanks, transportvoertuigen, artil...

Meer weten...

Op woensdag 19 september 2018 heeft het Nationaal Memoriaal Fort van Breendonk, naar jaarlijkse traditie, de herinnering geëerd aan de oud-gevangenen van Breendonk en alle politieke en raciale gevangenen van de Tweede Wereldoorlog.

De Minister van Defensie heeft een paneel onthuld met de namen van de slachtoffers van Breendonk.

Meer weten...