War Heritage Institute

Nieuws

Een koninklijke verjaardag hoort blits en groots te zijn, maar koning Filip zal in heel beperkte kring vieren. Een groot verjaardagsfeest met een honderdtal landgenoten die net zoals hij op 15 april 1960 het levenslicht zagen, werd door de huidige afzonderingsmaatregelen en de regels voor sociale afstand afgelast. De samenkomst was oorspronkelijk op 16 mei voorzien. Maar zestig word je toch niet elke dag… Het War Heritage Institute wenst de koning dan ook een heel gelukkige verjaardag.

Op woensdagochtend twitterde de koning: “ Ik wil jullie van harte bedanken voor de mooie wensen voor mijn 60ste verjaardag. ...

Meer weten...

Deze afzonderingstijd is de periode bij uitstek om aan de hand van een goed boek nieuwe horizonten te verkennen. 23 april is wereldboekdag. Reden genoeg dus om de weldaden van een kwartiertje lectuur per dag uit te testen. Duik in een boek en geniet van rust, ga op ontdekking, ontsnap … alleen of met de familie.

Op 23 april #toutlemondelit !

Meer info op: www.toutlemondelit.be

Meer weten...

De Trein der 1000 denkt aan Pasen. Wat kon er zo gebeuren in de kampen op een Paasdag?

Witold Pilecki, een Poolse officier en verzetsman, infiltreert in het concentratiekamp Auschwitz. Hij laat zich op 19 september 1940 arresteren. Drie dagen later wordt hij als Tomasz Serafiński - gevangene nummer 4859 - in het kamp gedropt. Zijn doel: inlichtingen verzamelen over de toestand in het kamp. In drie jaar tijd weet hij binnen het kamp een ondergrondse verzetsbeweging van een 1.000-tal personen - de ZOW - op te zetten en rapporten over de wrede levensomstandigheden van de gevangenen te bezorgen aan het Armia Kraj...

Meer weten...

Vandaag, Internationale Dag der Veteranen, hebben we drie documentaires, gerealiseerd door het WHI, online geplaatst. U kan die vanaf nu op ons YouTube-kanaal vinden.

De dag herinnert aan de 10 Belgische para's die in april 1994 in Kigali (Rwanda) werden vermoord en herdenkt bij uitbreiding alle militairen die tijdens humanitaire opdrachten of tijdens vredesmissies het leven lieten sinds de oorlog in Korea.

Bekijk thuis de drie afleveringen van de reeks "Journal de campagne", met onze veteranen in Congo, Rwanda en ex-Joegoslavië op https://www.youtube.com/channel/UCMLqBhLv1hEG6XQe7f16elA/videos

Meer weten...

Net wanneer de Eerste Wereldoorlog bijna achter de rug is (en dus in een heel verschillende context) krijgt zogenaamde “Spaanse” griep de wereld in zijn greep. In de winter 1918-1919 zijn er tot een miljard zieken, op een totale wereldbevolking van 1,9 miljard mensen. Het aantal overlijdens te wijten aan de pandemie wordt op 50 à 100 miljoen geschat. De epidemie maakt ook dodelijke slachtoffers in de wereld van de literatuur: Guillaume Apollinaire en Edmond Rostand overlijden aan de ziekte.

De site "Tous les jours curieux", gewijd aan fotografie, heeft beelden uit die tijd teruggevonden.

© C.Raymond / © to...

Meer weten...

De Trein der 1000, een co-realisatie van de Stichting Auschwitz en het War Heritage Institute, eert de herinnering aan de 25.267 personen die tussen 1942 en 1944 werden gedeporteerd naar Auschwitz. Een van hen is de Joods-Duitse schilder Felix Nussbaum.

Vanaf 1933 - het jaar waarin Hitler aan de macht komt - heeft deze kunstenaar te maken met vervolging en uitsluiting. Na een lange zwerftocht leeft hij jarenlang ondergedoken in Brussel. Na verraad in de zomer 1944 komt hij in de Kazerne Dossin terecht. Vandaar vertrekt hij met het laatste treinkonvooi naar Auschwitz. Op 9 augustus 1944 wordt hij vermoord. Kor...

Meer weten...

Ondertussen...

De deuren van onze 6 sites zijn gesloten, maar onze ploegen blijven tijdens de afzonderingsperiode paraat.

De historici en de collectiebeheerders bereiden de volgende tentoonstellingen voor, de administratieve diensten verzekeren een permanente opvolging, de bewakingsploegen beveiligen de installaties, … in afwachting van uw volgend bezoek aan onze fabelachtige collecties.

De situatie is uitzonderlijk en we stellen alles in het werk om met u in contact te blijven. We weten wel dat de directe confrontatie met een voorwerp uit het verleden een unieke ervaring blijft, maar de instelling probeert u toch te blijve...

Meer weten...

War Dead Register

Ga eens naar het War Dead Register van het War Heritage Institute. Het register is uitgebreid met de gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog (in geallieerde dienst, Belgische Weerstand,..). Je vindt er nu online het leven van meer dan 60.000 Belgische gesneuvelden uit voornamelijk de Tweede en de Eerste Wereldoorlog.

Wie behoorde(n) tot mijn familie, wie woonde(n) in mijn gemeente? Hoe verliep hun burger- en militaire leven? Waar en hoe zijn ze gesneuveld en waar is hun begraafplaats? Lees hun originele fiche uit het archief van de dienst Oorlogsgraven. Dat vind je allemaal in het War Dead Register. #cult...

Meer weten...

Update op 30 Maart.

De Nationale Veiligheidsraad en de federale regering hebben op donderdag 12 maart een reeks bijkomende maatregelen aangekondigd in het kader van de inspanningen die ons land levert om de coronaviruspandemie (COVID-19) in te dijken. Uit voorzorg worden bijvoorbeeld samenkomsten in afgesloten ruimtes verboden en wordt een “sociale afstand” aangeraden.

Het War Heritage Institute zal dan ook (t.e.m. 19 april) voor bezoekers gesloten zijn. Deze beslissing wordt met onmiddellijke ingang op onze zes sites toegepast (namelijk: Koninklijk Legermuseum Brussel, Fort van Breendonk, Dodengang Diksmui...

Meer weten...

Vanwege het coronavirus kan de Trein der 1000 van 5 tot 10 mei 2020 helaas niet doorgaan. De veiligheid van de deelnemende scholen en onze medewerkers primeert.

De Stichting Auschwitz en het War Heritage Institute (WHI) hebben wel een oplossing gevonden. De Trein der 1000 wordt verplaatst naar de periode van 6 tot 11 november 2020. We appreciëren enorm de inzet die de scholen dit schooljaar reeds hebben betoond. We danken hen voor hun initiatieven rond verdraagzaamheid, inclusiviteit en solidariteit met de medemens.

Blijf de Trein der 1000 volgen. Er volgt nog een trein van nieuwtjes. #TR1000 #cultur...

Meer weten...