War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

De microgolfoven is vandaag in elke moderne keuken aanwezig. Heel waarschijnlijk zijn er wereldwijd zo’n 200 tot 300 miljoen in gebruik. Laten we even terugblikken op het succesverhaal van een huishoudtoestel dat we nu onontbeerlijk achten.

Met uitzondering van enkele wetenschapsfanaten kent vandaag niemand de naam van Percy Spencer nog. Deze Amerikaanse ingenieur verdient nochtans een dubbele medaille: hij droeg niet enkel bij tot de overwinning van de geallieerde troepen op Hitler, maar ook tot de bevrijding van alle huisvrouwen in de jaren ’70. Aan de slag voor het bedrijf Raytheon werkte Spencer uit hoe een...

Meer weten...

Bij de start van het nieuwe schooljaar wijzigen we de openingsuren van onze sites. Ontdek de wijzigingen hieronder:

  1. het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk is nu open van maandag t.e.m. zondag, de gebruikelijke openingsdagen, van 10u tot 16u;
  2. in de Dodengang (Diksmuide) zijn rondleidingen met gids opnieuw mogelijk;
  3. in Gunfire (Brasschaat) kunnen groepsbezoeken nu op meer regelmatige basis worden georganiseerd.
zal het Koninklijk Museum van het Leger open zijn:
  • van dinsdag tot zondag, van 10 uur tot 16 uur
  • de arcaden, de Antarctica-ruimte en de Russische collecties zullen opnieuw toe...

Meer weten...

U bezit een voorwerp, documenten of foto's en u zou die graag aan het Museum schenken? Om organisatorische redenen vragen we expliciet geen documenten of voorwerpen onaangekondigd te komen afgeven.

Wat te doen?

Alvorens objecten of documenten te brengen of op te sturen, wordt u vriendelijk verzocht ons op voorhand te contacteren (per mail, post of telefoon). Foto’s en/of een beschrijving van het object of andere informatie die u over het betrokken voorwerp bezit, evenals een korte uitleg over de staat van bewaring kunnen ons helpen te bepalen of de gift al dan niet in onze collecties past.

Na analyse van...

Meer weten...

Marcel Verhasselt, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur, verwelkomde op dinsdag 18 augustus de 10.000ste bezoeker van het Fort na de corona-lockdown en bood een gratis bezoek en een aandenken aan het fort aan. De familie Hasevoets uit Wellen mocht de prijs in ontvangst nemen.

Het Fort van Eben-Emael was één van de grootste en sterkste fortificaties van Europa en werd als onneembaar beschouwd. De spectaculaire aanval op het Fort op 10 mei 1940 door een Duitse elite-eenheid van parachutisten betekende het tragische begin van de Tweede Wereldoorlog voor West-Europa.

Meer weten...

Ontdek onze C-119!

Op dinsdag 18 augustus verwelkomden we onze allereerste jonge bezoeker die de nieuwe opstelling van onze C-119 in de Grote Hal kwam ontdekken!

Om het evenement te vieren, overhandigde dhr. Michel Jaupart , directeur-generaal a.i., een cadeaubon waarmee onze 6 sites onbeperkt bezocht kunnen worden.

Kom samen met kinderen, familie of vrienden een uitzonderlijk moment van de luchtvaartgeschiedenis bewonderen.

Meer weten...

Na twee maanden sluiting is het maar wat prettig opnieuw door museumzalen te kunnen dwalen, hun toch zo bijzondere sfeer te kunnen opsnuiven of tussen werken en denkwerelden te kunnen laveren. Om die terugkeer te vieren, duiken we graag in de diversiteit van de Brusselse collecties en wel in het gezelschap van hun conservatoren. Die nemen ons bij de hand voor een culturele reis vol anekdotes, bevliegingen, pareltjes en opmerkelijke creaties!

Ontdek de keuze van Michel Jaupart, directeur-generaal a.i. van het Koninklijk Legermuseum.

https://agenda.brussels/nl/article/coronavirus-de-musea-gaan-weer-open-...

Meer weten...

De site Gunfire Brasschaat van het WHI herbergt een rijke collectie opgebouwd rond voertuigen en materieel, al dan niet gepantserd. Deze voertuigen en uitrustingsstukken werden vooral door de Belgische strijdkrachten in Duitsland gebruikt. De collectie geeft een ruim overzicht van de verschillende wapens binnen de Belgische strijdkrachten: veldartillerie, luchtdoelartillerie, infanterie, cavalerie (tanks-verkenningseenheden), genie en logistieke eenheden. De objecten dateren vooral uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog, een periode beter bekend als de “Koude Oorlog”.

Daarnaast telt de verzameling een aantal...

Meer weten...

Het Legermuseum ontdekken, dat is niet enkel in de zalen ronddwalen om opeenvolgende oorlogen te analyseren. Dat is uiteraard veel meer, maar wist u dat eigenlijk wel? Het Koninklijk Legermuseum bezoeken, dat is ook de mogelijkheid hebben om vanop de terrassen van de arcades van het Jubelpark van een spectaculair uitzicht over onze mooie hoofdstad te genieten!

Vóór u deze uitzonderlijke ervaring beleeft, krijgt u buitengewone verzamelingen militaire objecten te zien, getuigenissen van een tijd waarin oorlog met brio werd gevoerd, met geraffineerde wapens en hoofddeksels die door wereldvermaarde edelsmeden werde...

Meer weten...

Ontdek de foto's van deze 21 juli!

© copyright : Malek Azoug

Meer weten...

75 jaar geleden werd België bevrijd. Die bevrijding betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Dit jaar wordt de plechtigheid van 21 juli in het teken van deze verjaardag gesteld. Een ander bijzonder eerbetoon staat evenwel ook op het programma. We zullen inderdaad onze erkentelijkheid uitdrukken voor alle mannen en vrouwen die op een of andere manier de coronacrisis hebben bestreden.

De feestelijkheden zullen om 14u00 starten. Het defilé zal in beperkte vorm doorgaan. De officiële tribunes zullen tegenover het Koninklijk Paleis worden opgesteld en de koning zal een korte toespraak houden. Koning...

Meer weten...