War Heritage Institute

  • banner%20web%202022

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

De laatste Belgische piloot die in een Belgisch eskadron meevocht met de Britse Royal Air Force (RAF) - Joseph 'Jeff' Moureau - overleed op 99-jarige leeftijd. Dat maakte de luchtmacht donderdag bekend.

'Diep bedroefd neemt de Belgische luchtmacht afscheid van de laatste Belgische Spitfire-jachtpiloot die de Tweede Wereldoorlog overleefde', stond op Twitter te lezen. 'Blue skies forever ...', voegde de Luchtcomponent eraan toe.

Joseph werd in Jette (Brussel) geboren op 13 april 1921. Samen met zijn tweelingbroer Alfred trok hij in 1940 naar Groot-Brittannië. Ze sloten zich allebei bij de RAF aan om piloo...

Meer weten...

Geachte bezoekers,

De Vlaamse regering nam nieuwe maatregelen om het coronavirus te bestrijden en de uitbraak van nieuwe besmettingen tegen te gaan die ingaan vanaf nu donderdag. Onze sites van het Fort van Breendonk, de Dodengang in Diksmuide, Gunfire in Brasschaat en de Commandobunker in Kemmel zullen daardoor vanaf donderdag 29 oktober gesloten zijn.

Gedurende de sluiting van onze verschillende sites, zal het WHI geen enkele bezoeker meer ontvangen die zich aanbiedt voor een schenking of een uitlening. Gezien de ernst van de pandemie vragen we de getroffenen om begrip te tonen.

Meer weten...

Geachte bezoekers

In reactie op de evolutie van de corona-pandemie en de problemen in onze ziekenhuizen, heeft de heer Benoît LUTGEN, burgemeester van de stad Bastogne, op dinsdag 27 oktober 2020 een aantal veiligheidsmaatregelen afgekondigd. Met ingang van woensdag 28 oktober en dit tot en met 19 november 2020 zijn alle binnenactiviteiten (sport, cultuur, vrije tijd) die buiten de leerplicht vallen op het grondgebied van de stad verboden.

Onze site Bastogne Barracks dient dan ook vanaf woensdag 28 oktober 2020 de deuren te sluiten.

Gedurende de sluiting van onze verschillende sites, zal het WHI geen enkele...

Meer weten...

De minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort, heeft aangekondigd dat, om de verspreiding van het Covid-19 virus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te beperken, alle culturele sites vanaf maandag 26 oktober zullen worden gesloten totdat nieuwe gezondheidsvoorschriften een heropening toelaten. Wij informeren onze bezoekers dan ook dat het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis vanaf dinsdag 27 oktober zal gesloten zijn (aangezien maandag onze gebruikelijke sluitingsdag is).

Als gevolg van de nieuwe gezondheidsmaatregelen zal de leeszaal van het documentatiec...

Meer weten...

Na de spectaculaire verhuizing van de panorama’s van de Ijzer, Congo en de Maas begin oktober 2020 werden in de week van 12 tot 16 oktober 2020 zo’n 45 historische objecten van de kazerne van Sart-Hulet (Jambes) naar de kazerne van Ieper overgebracht. Deze verhuizing was het gevolg van de sluiting van de kazerne van Jambes en de gedeeltelijke heropstelling in de kazerne van Amay van het Museum van de Genie dat zich in de polygoon van Sart-Hulet bevond.

De meeste stukken van het Museum van de Genie (alle deel van de WHI-collecties) waren door Defensie reeds naar Amay overgebracht geweest, want de polygoon...

Meer weten...

Omdat de Vriendenkring van de Politieke Gevangenen van het Concentratiekamp Neuengamme 75 jaar geleden opgericht werd, op 15 oktober 1945, waren wij zinnens er een groot herdenkingsfeest van te maken. Daarom hadden wij besloten om onze jaarlijkse algemene vergadering te laten doorgaan in het Koninklijk Legermuseum te Brussel, met een bezoek aan de nieuwe permanente tentoonstelling “Oorlog Bezetting Bevrijding”.

Door covid-19 was het niet mogelijk de herdenking bij te wonen van 75 jaar bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme, op 3 mei 2020.

Daarom hebben wij hier, om 12 uur, een bloemstuk neerleggen a...

Meer weten...

Dit jaar zag de jaarlijkse herdenking in het Fort van Breendonk er door de huidige beperkingen helemaal anders uit.

Verschillende persoonlijkheden waren aanwezig, onder de vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning en hoge vertegenwoodigers van de Staat. Er werd een eerbetoon gebracht in de vorm van een live-uitzending op Facebook. Die kan je hier herbekijken: www.facebook.com/1928390034103078/videos/320955945667066

Photos ©WHI VANdenSTEEN

Meer weten...

Tijdelijke tentoonstelling – Van 01.10.2020 tot 30.03.2021

In het kader van de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de ontdekking van de gruwel van de kampen zet het War Heritage Institute in het Koninklijk Legermuseum in Brussel een uitzonderlijke fototentoonstelling op.

Terugblik

In september 2019 schenkt Luc Mary-Rabine, Belgische fotograaf en auteur, een deel van zijn oeuvre aan het War Heritage Institute, met name 242 originele afdrukken. De twee aangeboden series zijn “Si je t’oublie” (Mocht ik je ooit vergeten), een reeks over de deportatie en “De guerre en guerre” (Van oorlog...

Meer weten...

De Brusselse musea maken hun COME♡BACK en wel met een lang weekend vol feel good evenementen! Van donderdag 1 tot zondag 4 oktober slaan kunstenaars en culturele organisaties hun tenten in 40 Brusselse musea op met de bedoeling de moeilijke dagen van 2020 te doen vergeten. Ze hebben een 100% veilig, hartverwarmend, ontspannen en vooral po-si-tief programma op poten gezet! In totaal staan meer dan 70 activiteiten geprogrammeerd!

Het War Heritage Institute/Koninklijk Legermuseum is uiteraard van de partij en heeft voor zaterdag 3 en zondag 4 oktober een knallend programma uitgewerkt.


1/ Met het bezoek/de wo
...

Meer weten...

De studiedag "Asbest blootgesteld. Museum best Practices." wordt geannuleerd. We hopen hetzelfde programma te kunnen aanbieden in een latere periode. We houden u zeker op de hoogte.

In 2014 werd een ‘asbestafbouwplan' goedgekeurd met als doel België asbestveiliger te maken tegen 2040. Maar wat met de museumsector die asbesthoudende objecten in collecties conserveert en als te bewaren erfgoed beschouwd? Daarom organiseerde Etwie, FARO e.a in 2019 een brainstormmoment over 'asbest in musea', een theoretische benadering over hoe musea te ondersteunen bij bewaring van objecten uit asbest.

In 2020 is het WAR HER
...

Meer weten...