War Heritage Institute

Nieuws

Op 31 mei 2018 vindt in het War Heritage Institute (site van het Koninklijk Legermuseum) een informatievergadering plaats over de campagne "70 jaar UVRM" van de Association pour les Nations unies. Deze campagne wordt gerealiseerd in samenwerking met de Federatie Wallonië-Brussel en de Franse Gemeenschapscommissie.

De vergadering gaat van 10u tot 15u door in de arcades van het Koninklijk Legermuseum, waardoor die ruimte niet toegankelijk is voor het publiek.

Voor de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vraagt de APNU (Association pour les Nations unies) jongeren tussen 10 en...

Meer weten...

De Eerste Wereldoorlog was het eerste mondiale conflict waarin de foto- en cinematografie een belangrijke rol speelden. Ook het Belgische leger liet zich niet onbetuigd. Eind 1915 werd de Service Photographique de l’Armée belge (S.P.A.B.) opgericht. Gedurende de oorlog evolueert de dienst tot de Service Cinématographique de l’Armée belge (S.C.A.B.).

Vanaf het interbellum tot vandaag is de dienst blijven bestaan, waarbij ze weliswaar meerdere keren van naam en werking veranderde. Bekende figuren in de audiovisuele en journalistieke wereld van vandaag hebben ooit hun legerdienst volbracht bij de Cinemadienst van...

Meer weten...

In 2019-2020 is het exact vijfenzeventig jaar geleden dat België en Europa van het nazisme werden bevrijd.

Naar aanleiding van dit jubileum sloten het CegeSoma en het War Heritage Institute een akkoord dat de beide instituten intenser laat samenwerken.

Een ‘historisch akkoord’ dus, in meerdere betekenissen. Met deze overeenkomst willen de instellingen hun specifieke kennis, onderzoek en erfgoed over de Tweede Wereldoorlog ten volle valoriseren, alsook een nog betere publieke dienstverlening nastreven.

Onder meer een verdere uitbouw van het digitale platform ‘Belgium WWII’ (http://www.belgiumwwii.be) en d...

Meer weten...

Veteranen ex-Joegoslavië aan het woord

Op deze dag, waarop de natie haar steun en respect betuigt voor de veteranen, stelt het War Heritage Institute haar nieuwste audiovisuele documentaire voor, namelijk het ‘Velddagboek. Getuigenissen van Veteranen in ex-Joegoslavië’.

De première van dit bijzonder document vindt plaats tijdens een academische zitting in de Koninklijke Militaire School. Steven Vandeput, minister van Defensie woont deze voorstelling bij samen met talrijke veteranen die een missie meemaakten in ex-Joegoslavië.

Meer weten...

Herdenking

Het War Heritage Institute herdenkt vandaag - 22 maart 2018 - de slachtoffers van de verschrikkelijke terreuraanslagen in Zaventem en Maelbeek 2 jaar geleden.

Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familieleden en vrienden. We danken eveneens de militairen die in de straten waken over onze veiligheid.

Het War Heritage Institute (WHI) verdedigt waarden als vrede, verdraagzaamheid, vrijheid en democratie. Het WHI doet er alles aan om deze waarden heel dicht onder de mensen te brengen.

Meer weten...

Aan heavy metal geen gebrek in een Legermuseum. En dat mag je tijdens Museum Night Fever zowel letterlijk als figuurlijk opvatten!

Je kunt er de hele avond terecht voor rondleidingen over de metalen zwaargewichten in onze collecties, maar ook voor een trapeze-performance op metal-riffs door het duo van Les Corps Longs, de resultaten van een tril-workshop door de studenten van het RITCS, live improvisaties op en rond metaal door Kunsthumaniora Brussel en een reeks Belgische metalbands om duimen en vingers bij af te likken!

Tussendoor kun je terecht bij onze Whiplash-bar voor een hapje of drankje.

Ontdek het...

Meer weten...

Deze dinsdag 13.2.2018 verschijnt Fokus met het themanummer ‘Fier op België’.

Fokus is als bijlage opgenomen in de krant Het Nieuwsblad.

Het War Heritage Institute (WHI) heeft in Fokus de boodschap ‘Fier op ons Belgisch militair erfgoed, onze geschiedenis en herinnering’ geplaatst.

Bovendien is er een interview met directeur-generaal a.i. Michel Jaupart over de visie van het WHI over wat militair erfgoed betekent voor België en de jongeren.

Meer weten...

Alberto Israël getuigt tijdens ‘Pour la mémoire’ Een 250-tal leerlingen uit de streek van Marchienne-au-Pont zijn onder de indruk van het relaas van Alberto Israël, één van de weinigen die Auschwitz heeft overleefd.

Zijn getuigenis op 6 februari 2018 kadert in de expo-animatie ‘Pour la mémoire’ - een gezamenlijk project van Hainaut Mémoire en het War Heritage Institute.

Hij zoekt de jonge mensen op, zodat deze donkere bladzijde over de concentratiekampen tijdens het nazi-regime niet vergeten raakt.

Meer weten...

De Liberation Route Europe Annual Conference heeft dit jaar op donderdag 1 februari 2018 plaats gevonden in de prestigieuse aula van het Koninklijke Militaire School in Brussel. Franky Bostyn, adjunct-Directeur-Generaal a.i. van het War Heritage Institute (WHI) heeft - als opener van deze conferentie - de missie en doelstellingen van het WHI voorgesteld aan het talrijk aanwezige internationale publiek. Daarna hebben nog verschillende gastsprekers het woord genomen waaronder de heer Frans Timmermans, Eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Een geslaagd evenement dat het WHI verder in het daglicht zet!

L...

Meer weten...

Op donderdag 25 januari 2018 vond een expo-animatie ‘Pour la mémoire’ plaats in Marchienne-au-Pont.

Hainaut Mémoire en de gids van het War Heritage Institute hebben er het bezoek gekregen van Athénée royale Vauban.

Een 25-tal leeringen hebben geboeid geluisterd naar de uitleg over de tentoonstelling ‘Deportatie en genocide, een Europese tragedie’, een realisatie van het War Heritage Institute.

Daarna zijn enkele leerlingen voor het tribunaal verschenen om er in een ongelijke strijd valse en ongegronde beschuldigingen te ondergaan.

Een benauwende ervaring die tijdens dit bezoek gespeeld is, maar die toen t...

Meer weten...